Ha tüsszög és folyik az orra

Köhög, tüsszög, folyik az orra, borzong, fáj a feje és rémesen érzi magát? Néhány tippet gyűjtöttünk össze, hogy átsegítsük a megfázás, a nátha kellemetlenségein.

Kerülje a felülfertőzést!

Az orrfolyással, tüsszögéssel, orrdugulással, enyhe torokfájdalommal járó megfázást az esetek legnagyobb részében vírusfertőzés okozza.

Az átmenetileg meggyengült immunrendszer azonban ez idő alatt még nehezebben tud ellenállni az egyéb kórokozók támadásának, ezért nagyon gyakori a bakteriális felülfertőzés. Magas láz, tartós köhögés, megváltozott színű és állagú orrváladék és köpet, arcüregi-, homlok- és fülfájdalom jelezheti az ilyen szövődmények kialakulását. 

Mindent meg kell tenni tehát a felülfertőződés elkerüléséért: az ilyenkor gyakoribb kézmosás, a papír zsebkendők higiénikus kezelése, a sűrű szellőztetés, a tömegközlekedés lehetőség szerinti kerülése nemcsak a vírusfertőzés továbbadását akadályozza meg, hanem a náthás beteget is megvédheti a bakteriális fertőzésektől.

Kezdje a patikában!

Ha lesújtott a nátha (ez akár évente négy-hat alkalommal is előfordulhat), néhány dologra a gyógyszertárból biztosan szüksége lesz. Érdemes végiggondolni, akár össze is írni ezeket, hogy ne kelljen többször betegen betegek közé menni, sorba állni. Legyen otthon lázcsillapító, C-vitamin, esetleg egy hatékony gyógyital, ezen kívül kellhet orrkenőcs, orrcsepp, torokfertőtlenítő, fájdalomcsillapító is. Fegyverkezzen fel megfelelő mennyiségű papír zsebkendővel, és jó szolgálatot tehet egy fertőtlenítő légfrissítő illetve kéztörlő is.

Mi van a levegőben?

Nem mindegy! A kórokozókkal teleköhögött helyiségben lassabb a gyógyulás. A gyakori szellőztetéssel, hűvös, friss levegő beengedésével sokat segíthetünk. A fűtéstől vagy légkondicionálótól száraz levegő tovább irritálja az amúgy is gyulladt, igénybe vett légúti nyálkahártyákat, ezért tanácsos párásítani. Ehhez nem feltétlenül szükséges speciális készüléket beszerezni, megteszi például egy sóoldattal vagy kamillafőzettel teli tálka a radiátoron is. A levegőt jótékonyan fertőtleníti, frissíti, ha a párologtatóba menta, eukaliptusz, fenyő vagy citrom illóolajat is teszünk.

Igyon meleget!

Megfázáskor az átlagosnál több folyadékra van szüksége a szervezetnek, mert a nyálkahártyára nyugtató hatással van a bőséges folyadékbevitel, és megindítja a váladékozást is. Ilyenkor tanácsosabb meleget inni. A meleg gyógyitalok hatékonyan enyhítik a tüneteket, rajtuk kívül ajánlható gyógynövényekből készült mézes, citromos tea, meleg leves is. A koffeintartalmú kávét, a fekete teát és az alkoholos italokat azonban jobb kerülni.

Fogyasszon több C-vitamint!

A szervezet ellenálló-képességét erősíti a C-vitamin. Megfázás esetén érdemes a szokásos napi adag többszörösét elfogyasztani. A citrusfélék, a paprika, a savanyú káposzta és általában a friss zöldségek bőven tartalmaznak belőle, de légúti fertőzések esetén érdemes bevetni a C-vitamintartalmú készítményeket is.